Bierproeverij 17/02


Een extra proever

Door de romantische uitspattingen van DeeVL tijdens het valentijnsweekend waren we genoodzaakt om uit te wijken naar woensdagavond voor de spelavond. Dit resulteerde in een iets minder lange spelavond met minder gedegusteerde bieren. Maar we hadden dan ook al onze aandacht nodig om de draak te proberen verslaan in de legenden van Andor. We heetten eveneens een nieuwe proever welkom, Bart.

Het eerste bier van de avond was Cornet, een zwaar blond bier met een subtiele eiktoets. Dit bier van Brouwerij De Hoorn, met een lange geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 1500 naar een brouwerij in Londerzeel/Steenhuffel, Cornet genaamd, genoemd naar de familie Cornet. Later wordt de brouwerij hernoemd naar Brouwerij ‘De Hoorn’ (Kornet is een koperen blaasinstrument, vandaar de naam). Later wordt de brouwerij uitgebaat door de familie de Mesmaecker. De dochter van de laatste brouwer uit deze familie, Henriette De Mesmaecker, huwde in 1908 met Arthur Van Roy, een telg uit een brouwersfamilie uit Wieze (met roots in Steenhuffel). Hij vestigt zich in Steenhuffel en begint er de brouwerij Palm. Later zal hij een micro-brouwerij (her?)oprichten waar brouwers hun creatieviteit de vrije loop kunnen geven. De brouwerij wordt ‘Brouwerij DE HOORN’ genoemd. Meer info over de geschiedenis is te vinden op de website van palm.

Over naar het bier nu. Cornet is een blond bier met een alcoholpercentage van 8,5%. Tijdens het proeven meenden we een fruitige, fruitzurige (citrus) smaak te erkennen. Door het feit dat het bier op eiken vaten heeft gerijpt is er ook een zachte vanille toets afkomstig van het hout. Dit resulteert in een verwarmend totaalgevoel. De nasmaak leek ons zacht hopbitter en wat zoetig.

Cornet Oaked
Cornet Oaked

Met het alcoholpercentage ging het daarna in stijgende lijn. Het tweede bier, Waterloo Cuvée Imperiale, is een sterk donker koper/kastanjekleurig bier. Deze cuvée wordt gebrouwen door Brasserie de Waterloo, dat sinds 2014 onderdeel is van de Anthony Martin groep. De Waterloo bieren worden gebrouwen in de boerderij Mont-Saint-Jean, het bekende Engelse hospitaal tijdens de slag om Waterloo. Volgens het verkoopspraatje van de brouwerij kregen de troepen in 1815 bier van hoge gisting dat hen moed en kracht gaf om elkaar te bekampen. Ik zie mezelf nu wel niet ten oorlog trekken met twee grote flessen Waterloo Cuvée Imperiale in mijn kraag, maar goed.

De smaak is – volgens ons – zoetzuur, net als de nasmaak. Het zoete heeft weg van zoethout, maar volgens de eigenzinnige smaakpapillen van DeeVL was het kandij. We waren het er wel allemaal over eens dat dit een best lekker bier is, of het nu kandij, zoethout of karamel was dat we meenden te herkennen. Dit complex, doch harmonieus bier haalde een score van 4/5.

Waterloo Cuvée Imperiale
Waterloo Cuvée Imperiale

De zwaarste klepper hielden we voor het einde. Gouden Carolus Cuvée van de keizer blauw (jaargang 2015) is een kastanje-/roodkleurig bier van 11% alcoholvolume. Aangezien de Gouden Carolus Indulgence ons tijdens een vorige proeverij zo goed bevallen was, en dat in essentie Gouden Carolus Cuvée van de keizer blauw geïnfuseerd met Gouden Carolus Whisky is, kon het niet anders dan dat deze fles zeer gesmaakt zou worden. Gouden Carolus wordt gebrouwen door Brouwerij Het Anker in Mechelen. Een bezoek aan de brouwerij is ten zeerste aan te raden, alsook een bezoek aan de winkel en het restaurant van de brouwerij, waar er met het bier gekookt wordt.

Hoewel het bier naar mijn mening ietsje kouder geserveerd mocht worden, was de smaak toch overheerlijk. Bij het openen van de fles komt je een siropig aroma van zoethout tegemoet. De smaak is ook zoet, lichtjes zurig en buiten de uitgesproken smaak van het zoethout heeft het ook fruitzurige toetsen, mijns inziens van zwart fruit. De Cuvée is een sterk, zwaar bier met een olie-achtige textuur met een complex en toch harmonieus totaalgevoel. Ook de nasmaak is zoetzurig. Dit bier kreeg een mooie score van de gildeleden; 4,3/5

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw (Jaargang 2015)
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw (Jaargang 2015)

 

2 gedachtes over “Bierproeverij 17/02

  1. Ik heb al een biertje voor de volgende proeverij : Triporteur. Fantastisch mooi flesje. 9,2%. Op basis van brood – geen idee naar wat dit gaat smaken !! Maar kan niet wachten 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.