SK "degildederlandsknechten"

Zytho- en spellologen aller landen verenig u ..en kom bij de Gilde

S&D avond 05.8.2017 : Legenday Encounters & Viceroy & Kwak


Het gebeurt regelmatig  dat we bier drinken in de gelagzaal der Biertempel of  ’t Republieksken doch altijd doen we dat met maten. Niet wat we al in het stadium van de BoardgameRepublic  zijn, maar we komen er aan !  Vlaanderen neem notie !

Nu, ze stonden al een tijdje stof te happen in mijn kast en ik wilde ze nog even gebruiken, de Kwak glazen dus. Omdat de eigenaar van de Yamaha TDM mijn verhaal over de oorsprong van het glas niet wilde geloven en dacht dat de naam Kwak van .. “sloek sloek Kwak” kwam zet ik hier eerst de historiek van het bier neer (uit Wikipedia). 

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel Kwak uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat de koetsiers hun koets niet in de steek mochten laten, liet Kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, dat in een houten houder hangt. Die houder werd bevestigd aan de koets. Door de vergrote bolle onderkant kon het glas ook niet omvallen tijdens de rit, het glas bleef namelijk altijd rechtop hangen. De koetsiers konden op die manier hun glas veilig bij de hand houden. Het voetje om de houder neer te zetten werd er later aan toegevoegd. Een dergelijk glas noemt men daarom ook wel een koetsiersglas.

SPOILER : (hoe zegt men dat in het Nederlands ?)
En daarom, beste vrienden, wonnen we het van “de beast” ..de geest van Pauwel Kwak deed mee !
En het biertje mocht er zijn, lang geleden .. maar het kreeg van mijn een 3,5/5!

Alien3™
• Location: Fiorina “Fury” 161
• Objective 1 / Hive 1: Where are
the Brothers?
• Objective 2 / Hive 2: The Beast is
Out There
• Objective 3 / Hive 3: Nobody Can Stop It
• Characters: Sister Ripley, Brother Dillon,
CMO Clemens, Francis “85” Aaron

 

Wij speelden hier de derde film na, op  Fiorina “Fury” 161. Een onbekende planeet, waar van wij natuurlijk al van één ding zeker waren en dat was dat de vijand dodelijker zal zijn dan ooit, maar dat wisten we al want we speelden dit reeds eerder en slaagden net niet. We speelden vrij snel en de eerste objectieven haalden we op vlotte manier.  De bedoeling van dit soort spellen blijft om een deck uit te bouwen dat gebalanceerd is. Genoeg aanval of veel koopkracht.

Nu we gingen goed door en speelden snel tot aan objectief 3 (Nobody Can Stop It) de echte beestjes van  11 kracht verschenen en door een goed samenspel werden ze vernietigd. Samenspel, één van de belangrijkste zaken in dit soort spellen, zet je ego opzij en ga voor het team ( en aangezien sommigen onder ons al aardig wat uren samen sleten gaat dat alsmaar beter !). Nu ja, het was nu wel zo dat als er één iemand stierf hij terug kwam als Alien ..niet iedereen zag dit goed zitten ( behalve ikzelf maar ik ging niet dood..allez ik kon dat ook niet maken). Veel kaarten werden er deze keer niet aangekocht,was dat omdat ze te duur waren of omdat we een slachting aanrichten bij de Aliens, ik weet het niet zeker. Ikzelf had wat vuurkracht maar daarmee was dan ook alles gezegd, andere deden het wat beter en konden hun hand deftiger aanvullen. Waarom Dirk-TDM het lekkere wijf “Ripley” niet wilde is me een raadsel, dat is toch gewoon over”spel” ? Nadine gaat daar toch niets van weten ? Of was het Sara ?
Nu, ik had de indruk dat door goed overleg alles vrij vlot ging. Tja, de keuze ” Elduvel moet 3 strikes krijgen” was niet netjes en vriendschappelijk, maar iemand moet toch de bonen fretten ? Hij overleefde het, Elduvel is nu ook niet de minste, en “de beast” werd door gemeenschappelijk vuur en planning neergelegd. Missie volbracht!

Eindresultaat :
De Gilde overwint !
Alien “DOOD”.

Hier het regelboek.

******

 

 

 

 

************

Nadien opnieuw een  snel, zoals steeds “onvoorbereid”, spelletje van Viceroy.

Snel is niet het beste woord, niet zoveel regels maar de combinatie maakt het uitdagend. Ik moest zien dat ik niet bij de eerste twee geraakte en geen regels vergat, wat ik dus wel deed, maar ze werden door niemand gebruikt, dus ook niet misbruikt. Elduvel, verzamelde wetkaarten en ging dus niet door naar de finale, Dirk …zat ook niet op schema, was aan het bellen / denken aan hoe zijn vriendin betrekken bij de BTF en ikzelf overdreef in het niet combattief zijn en zette in op de verkeerde kaarten wat mij de laatste plaats opleverde. Deevl won dit spel met een overtuigende 103 punten ! Nu waarschijnlijk heeft hij weer gefoefeld(*) .. je moet de lange in het oog houden of je bent gezien. (*)TEST : curieus of iemand van de Gilde dit gaat lezen, is niet waar natuurlijk).

Nu in Viceroy maak je een piramide van macht/punten, door middel van kaarten te kopen via een opbodfase en nadien in de bouwfase je kaarten zo te positioneren dat ze een max aan punten opleveren. Een spel dat je een keer moet spelen alvorens je er effectief mee weg bent. Er zijn zoveel mogelijke combinaties dat dit een zeer herspeelbaar spel is. Voor zij die er van houden natuurlijk. Ik met mijn 152 jaar heb moeite met het bijhouden van kaarten, misbruik van drank en vrouwen maken dat ik hier en daar een probleem krijg met mijn fotografisch geheugen. Maar de illustraties zijn gewoon de moeite waard, meer dan 30 tekenaars verzorgden de kaarten en dat geeft een waaier van tekentechnieken, van Manga over figuratief naar abstract (bijna) .. en dat is voor mij alleen al een een reden om Viceroy op de tafel te brengen.

Van mij krijgt het een 8/10 voor de spelmechaniek – een 9/10 voor illustratie een een 6,5/10 voor de uitwerking, de kaarten zijn veel te dun en de regels konden wat compacter zijn.

En als biertje Rostekop- een 2,5/5 als score van de Gilde om opnieuw een leuke avond (2 uur in de morgen) af te sluiten.

Baaie dankie !

 

Advertenties

Over Thorwahler

RPG Meester : Oog Des Meesters. Motorrijder : CB 750 Verzamelaar en speler van bordspellen. Professioneel bezig in de IT-wereld (SAP) en passioneel erbuiten. Lid van : MVC / Motor Vrienden Club "Motorblok". Lid van : MTC / Motor Toer Club "Vlaanderen".

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 68 andere volgers

%d bloggers liken dit: