SK "degildederlandsknechten"

Zytho- en spellologen aller landen verenig u ..en kom bij de Gilde

21.10.2017 S&D Avond – (S): Legenden van Andor : Het Sterrenschild & (D): Spartacus & Heritage


Legenden van Andor, altijd mogelijk wanneer er meer dan vier spelers zijn, toch vraag ik me na deze Legende af of dit wel ideaal is. Voor mensen die de legenden nog nooit speelden en de regels willen bestuderen. STOP. Niet deze bespreking, ga naar 999games of Nox spellenzolder. 

Nu voor zij die de Legenden niet kennen, het is een Co-op, die meer een puzzel is dan een “slaag en dood ” spel. Door de Gildeleden regelmatig gespeeld.  Tegen de tijd een reeks opdrachten uitvoeren door gebruik te maken van je karakters eigenschappen en nadenken over de haalbare stappen want het bordspel zorgt voor verrassingen via een tijd- en legenden spoor.

De Gilde heeft de legenden van de basis doos al eens doorgespeeld en ook een extra “door een fan gemaakte” legende werd de laatste keer met succes uitgevoerd. Nu het moet gezegd, dit spel werd dus al zo een 6 maal boven gehaald en het voordeel van ervaring met deze manier van spelen en het spel zelf wordt nu pas duidelijk. De spelers kennen meestal hun karakters en snel gaat een groep, als ze wat naar elkaar luisteren, de sterkste spelers wat volgen. Daar ligt misschien soms ook het nadeel op de loer wanneer men met meer dan vier speelt. Normaal bij vier personen heeft iedereen zijn tijdssteen, in zijn kleur, die enkel door hem kan worden gebruikt. Bij spelen met meer dan vier tem zes, heeft men steeds 4 zwarte tijdstenen, die we kunnen verdelen zoals gewenst. Wat dus wil zeggen dat als we goed nadenken, de sterkte spelers het meest zullen gaan doen. De logica zelf. Men heeft in de basis vier karakters en men kan via 999 games er nog een extra afhalen en maken (wat ik ook deed). Nu nadien, schaften we ook de extensie nieuwe helden aan, in het Duits toen nog, en dus beschikken we nu over 9 helden om uit te kiezen. Belangrijk, bij die nieuwe helden zijn er twee heel sterke, omwille van de mogelijkheden van zijn attributen (valk, mes ..) en een andere omwille van een watergeest die aan de speler die bij hem staat een serieus voordeel geeft bij een gevecht. Ze zijn alle vier beter dan de originele en dus een versterking voor mensen die Legende 5 (de Draak) maar niet kunnen winnen. Dus voor mensen die problemen hebben met de Legenden uit de basisdoos, schaf u de doos Nieuwe helden aan, je zal er geen spijt van hebben. Maar zoals gezegd, het gevaar dat hier op de loer ligt is dat de mensen met de mindere karakters of diegene die op dat moment weinig kunnen gaan doen, de Legenden zijn nooit hetzelfde en veranderen van opdracht of omstandigheid, een beetje worden op “halt” gezet. En dat is niet altijd even leuk. Maar kan in co-op natuurlijk worden opgelost, door ondertussen voor de drank te zorgen en dat was als eerste een “Spartacus Blond”, gehopte tripel,best lekker kreeg een 3/5 van de Gilde.  Blijkbaar gebrouwen als eerbetoon aan Cancelara, de spartacus van het peleton.

Nu in deze sessie speelden we dus een Legende uit de doos het Sterrenschild , een extensie die voor extra spelplezier en legenden zorgt. Je kan hier makkelijk vijf verschillende legenden uit spelen zonder vervelen, de kaarten worden geschud en de bedreigingen zijn minstens 5 maal verschillend (als je de reeds gespeelde er uit haalt natuurlijk). Deze variatie en het “Sterrenschild” en andere items  maken ook  van deze doos een mooie aanwinst.

Niet alle Legenden zijn natuurlijk even makkelijk, dus we beslisten van bij het begin om 1 legende kaart, de E, weg te laten, wat ik bij deze dus ook deed. Even twijfelen of  ik er nog een Legende verzwakking bij zou steken in de vorm van een Mini uitbreiding  doch we beslisten dit niet te doen. Belangrijk, we heten bij deze ook een nieuwe speler welkom ‘Maarten’ en ook ‘Stijn’ die voor de tweede maal zijn opwachting maakte doch door druk verkeer wat diende passief te zitten kijken, wat misschien niet zo leuk is natuurlijk, we konden er op dat moment weinig aan doen, Andor staat niet stil.  Aangezien Maarten een geroutineerd speler is met kennis  van andere spellen maakte het de opgave iets makkelijker. En dat bleek inderdaad zo te zijn.

De opdracht was, verdedig het kasteel (standaard), zorg dat de vorstenopdracht wordt uitgevoerd (wisselend) en zorg dat de bedreiging wordt uitgeschakeld (wisselend) en vindt het sterrenschild ook nog eens. Hoe dat schild moet gevonden worden gaat de Legende tijdens het spelen vertellen. Een van die zaken die ik zo goed vind in de Legenden van Andor, afwisseling is er steeds.

Nu in deze moesten we een heks begeleiden wat redelijk makkelijk was, het kasteel verdedigen mits wat boeren binnen te jagen was ook doenbaar, doch steeds een portie nadenken diende te worden uitgegoten. Via de “lichten” vonden we het sterrenschild en konden we in één klap twee activaties stoppen. Wat nodig was. Dit schild is dus wel bijzonder sterk, bij nader toezien. Ondertussen vond DeeVL de tijd om de wolvenleider te doden wat hem het aanzien van Wolvenmeester gaf en kan hij ons zijn dappere overgebleven (twee) wolven als medestanders sturen.

El Duvel stuurde zijn watergeest met turbobotten aan over het land van Andor om steeds, ten koste van eigen beweeglijkheid, de andere teamleden te helpen om Kralls, Scrolls en wat er ook nog over het land liep aan te vallen en in de pan te hakken. Wat zoals gezegd een 3-tal sterke karakters deden in deze legende toch wel het echte werk.

De bedreiging was een ander paar mouwen. Hier gingen we weliswaar de mist in, we speelde het verkeerd. De Trollen(met grote T) dienen effectief terug te vechten, met meer dan vier spelers is hun afzonderlijke kracht 40 en kunnen ze met drie dobbelstenen rollen. Wat wil zeggen dat ze ook kunnen schadepunten toebrengen. Wij speelden het anders, het is inderdaad niet duidelijk, met  het idee dat de trollen er aan moesten en we nog maar een te beperkt aantal uur op het legendespoor hadden.
Het was dus nipt in dit gevecht maar, volgens de letter van de Andoriaanse geest zouden we niet gewonnen hebben. We speelden alsof de trollen versuft waren van de wiet (in Andore groeit dat op sommige plaatsen zoals op veld 47 ) en normaal delen die toch wel wat slagen toe. De groep was sterk genoeg, maar de dobbelsteenGOD was ons niet gunstig zodat we in normale omstandigheden …niet zouden hebben gewonnen.

** Even pauze  ** We dronken een “Heritage” van Straffe Hendrik, een speciaal bier dat effectief dient te worden gedegusteerd, het was een vrij complex biertje dat al voor meer ervaren kenners echt tot zijn recht komt gezien de smaken chaos die er plotseling kan heersen, overgoten met een kruid en houtsmaak. Lekker : 4/5.

De Gilde is bekend om zijn eerlijkheid en nuchterheid en in deze moeten we dus durven stellen, “ja” gewonnen maar het was niet volgens de echte geplogenheden der Andoriaanse regels (De Legende met die bedreiging zou dus kunnen worden herspeeld ;-)).
Hey, de volgende keer dat we Andor spelen zullen de bedreigingen normaal anders zijn, dus de Trollen zullen we niet tegenkomen en wat niet weet niet deert nietwaar, en mocht het toch zijn dat we deze trollen nogmaals tegen het lijf lopen dan stel ik voor om gewoon te doen

a)  of we van niets weten en paddestoelen aan het plukken zijn voor ons gekend Gildens Andoriaan gerecht  “Ei op een bedje van paddestoelen ” met Stout gerecht.
b)  of we zombies!!! spelen en we gebruiken een “the keys are still in” kaart
c) een andere Legende Kaart te trekken.

Dus opletten : Alle karakters moeten echt wel aansterken alvorens de bedreiging aan te kunnen.

Sterrenschild : Kwaliteit : 9/10 – Herspeelbaarheid : 9/10 zoals de volledige Legenden reeks. (Het zijn al drie grote dozen).
Maar zoals ik reeds aanhaalde de Legenden wil ik altijd wel spelen, blijven een topper.

Advertenties

Over Thorwahler

RPG Meester : Oog Des Meesters. Motorrijder : CB 750 Verzamelaar en speler van bordspellen. Professioneel bezig in de IT-wereld (SAP) en passioneel erbuiten. Lid van : MVC / Motor Vrienden Club "Motorblok". Lid van : MTC / Motor Toer Club "Vlaanderen".

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 23 oktober 2017 door in Bier, Bordspel, co-op, Legende van Andor, Lokaal : het ArendsNest, SpelAvond.

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 68 andere volgers

%d bloggers liken dit: