SK "degildederlandsknechten"

Zytho- en spellologen aller landen verenig u ..en kom bij de Gilde

S&D avond 18.11.2017 : Walking Dead – het bordspel & Oud Tassels & Overjaarse West Vleteren XII


Er moeten niet altijd nieuwe spellen gespeeld worden op onze D&S avonden. Het  onvermijdelijke, jaarlijks, bovenhalen van  spellen dat we kennen of denken te kennen is geen probleem vermits niet altijd iedereen aanwezig is. De Walking Dead is zo een spel dat we ooit speelden en nu, gezien we met zes waren, opnieuw gingen beleven.
De biertjes daarentegen zijn meestal wel uniek of nog niet gedronken. Normaal doet Machiavellos de aankopen van deze bieren doch deze keer was het anders.
De Gilde is ondertussen gekend in de wijde omstreken en men komt ons ondertussen al vragen om bieren te proeven alvorens deze op de markt te brengen.  Leuk meegenomen, ook meer ervaren brouwers willen ons wel in hun inner circle.

Het biertje  Oud Tassels was deze keer voorzien door Dirkos, met bijpassende kaas, en het werd goed bevonden! Een tripel style maar met een zoetere afdronk, vrij harmonieus van smaak en veel hergisting/gist in de fles wat de smaak kan beïnvloeden bij het uitgieten. Voorzichtigheid geboden bij het uitschenken als je dat dus niet wil.
De liefhebbers lustten er wel pap van : voor mij een 4 op 5 ! Een goede score, het enige wat we niet zo gelukt vonden was het etiket en de fles. Daar moet nog wat aan gewerkt worden!  Maar zoals reeds gezegd leverde deze micro-brouwer een goed en degelijk product af.
De aanlevering van het bier gebeurde door de brouwer zelf waarvoor we hem voor eeuwig dankbaar zijn. De Gilde zal zeker nog eens langs gaan. Wie de man zijn bier wil smaken, die gaat best langs bij Hubert De Neys van bier- en wijnhandel De Neys-Asselman in de Opperstraat  te Liedekerke.

 

De harde Kern der Gilde : van links naar rechts Sweepslag-Deevl-Dirkos-Machiavalli-Elduvel

Walking Dead, het spel

Zes karakters die Georgia onveilig maken op een degelijk afgewerkt bord. Alle karakters die we kennen uit de strip en deels uit de serie. Geen miniaturen maar degelijk kartonnen spelfiguren. Alles is daarbij vrij goed afgewerkt, en de kaarten zijn gelamineerd. Dus verslijten zullen ze niet zo gauw doen.

Doel is om drie locaties te vinden die men veilig kan noemen, men dient zich te bevoorraden van wapens, eten en bezine. Bij beweging komen er steeds meer zombies op het bord tot dit echt druk wordt. Dobbelstenen, acties en dood, zijn de basis van dit spel. En ook hier zijn ze, zoals zo vaak, de achillespees. Want afhankelijk van je karakter ben je beweeglijker of gevaarlijker.
Gevaarlijker betekent rode dobbelstenen en die hebben zo hun voordelen bij het doorwaden van hordes zombies. Bij het afwerken van alle ontmoetingen (encounters) zijn de blauwe dobbelstenen (actie) de betere keuze.
Je start met één karakter en een volger en het is aan te raden om je groepje zo snel mogelijk uit te breiden want daarmee komt je dobbelsteen-verzameling al wat beter uit de verf bij de onvermijdelijke agressie van dode, doch wandelende, mensenwezens.

Gezellig tafeltje in Biertempel

Nu goed, iedereen ging zijn gangetje, van co-op kwam er niet veel in huis, en dus hakten we op de bloedeters in en daagden we het bord en de medestanders constant uit via de Encounter/Challenge kaarten.
Niet voor iedereen even duidelijk, want de auteurs van dit spel zijn Frans, en af en toe maken ze rare keuzes in hun Engelse beschrijvingen en opdrachten.

De Gilde heeft zo wat van alles in huis, van vragenstellers tot stille genieters. Maar diegene die altijd de bonen fret is hij die de regels dient te kennen. Want geef toe, die mannen laten u dus niet gerust. Nadeel van veelspelers, ze willen het onderste uit de kan en verlies is geen optie. Nu ik als regelman, moest dus toch dit simpele spel even duiden, wat aardig lukte, maar hier en daar toch wat vergissingen die we gelukkig konden rechtzetten. De enige regel die we compleet verkeerd speelden was die van ‘dood de zombies en plaats een “fagigue” merkteken op je karakters’. Kanttekening, hadden we dit goed gespeeld waren we waarschijnlijk sneller dood.. Het was dus een leuke avondvullende ervaring ( ging maar een uurtje duren, ja ik weet het).

Elduvelos en ikzelf slaagden er pas op het einde in om 1 locatie te vinden, de anderen stonden al verder. Regels lezen en anderen helpen is niet bevorderend voor concentratie in een spel, en bijgevolg verging het mijn karakter Dale niet zo goed, voor Elduvelos ook zo iets. De gevangenis bleek mijn doom – 5 pogingen en uiteindelijk prijs. Deevlos deed het heel goed en slaagden er in om als eerste te scoren, drie locaties!

Dirkos, omringd door massa’s zombies maar met een ondertussen alsmaar groter wordende  groep en geroemd voor zijn dobbelsteenmeestering slaagde ook hier om als tweede te eindigen. Mooi!

Oh neen, weer KILL 7 zombies

Het leuke aan dit spel zijn de Challenges. Ken je medespelers en gok op wat ze gaan doen (laat je verrassen)! Leuk.
Encounter kaarten bij de vleet en allemaal verschillend, kill  5 zombies ..wtf.

Het feit dat we de Gilderegel hanteerden, we hebben altijd huisregels als we de regels vergeten zijn, maakte dat we anders speelden dan normaal, tenminste dat denk ik.
De bedoeling is dat je zorgt dat je zoveel mogelijk volgers hebt en die krijg je door Encounters te doen. Ik probeerde om dat eens niet te doen en eindigde dus ook bij de laatste 4. Maar als je effectief zoveel schade kan oplopen als de regels voorstellen, dan moet je voorzichtiger spelen. En dat was niet altijd het geval. Het gebruiken van een wagen om door een horden zombies te rijden is een garantie tot overleven en dat deed iedereen dan magistraal.Het aanwenden van een geweer om wat extra te knallen is dat ook, maar het trekt zo verschrikkelijk veel dode venten aan , driedubbel gelaagd.

Kortom dit spel bleef toch boeien en ik hoorde zelf de vraag van Dirkos, dat hij dit elke week wilde doen, hij won ook bijna misschien was dat de onderliggende reden.

Challenge :

Hoeveel schade wil je nemen op je karakter is een doordenker. Sweepslagos nam er drie , en zou dood geweest zijn mocht de Gilde onvermurwbaar zijn. Maar dit is geen Imperial Assault, dit is leute en dus overleefde hij het. Wat als je drie schade hebt dan ben je een zombie.
Wil je drie fatigue leggen op je karakters is een weggever denk je dan, maar als je zo een brave ELduvelos in je spelersgroep hebt dan doe je er beter aan het niet aan hem te vragen, want dan helpt hij je en verlies je de enige volger.

Zwarte cirkeltjes zijn zombies – hand is van Elduvelos

Kill/Survive : ja je kan overleven als je enkel gewonden hebt, sterft er een volger dan overleef je niet.

De Gemiste Regel :
Plaats zoveel gewond merktekens op je figuren als er overlevers (zombie) zijn. Vandaar dat we zoveel van die dingen hadden.

Mooi spel .

Speelbaarheid : 8/10
Herspeelbaarheid : 8/10
Kwaliteit : 7/10

We dronken nadien ook een West-Vleteren XII van 2007 – deze werd niet goed bevonden en kreeg een 1/5. West-Vleteren bijhouden is geen optie.

Ter info : Catalonië in het achterhoofd werd iedereen ge”ost” uit respect voor de 30 Catalanen die in de gevangenis zitten omwille van het feit dat ze gebruik maakten van hun vrijheid van meningsuiting. Enkel de auteur van dit artikel is verantwoordelijk voor inhoud en interpretatie noch de Gilde noch haar leden zijn verantwoordelijk voor deze extra duiding.
Auteur : Thorwahler 17.11.2017

 

Advertenties

Over Thorwahler

RPG Meester : Oog Des Meesters. Motorrijder : CB 750 Verzamelaar en speler van bordspellen. Professioneel bezig in de IT-wereld (SAP) en passioneel erbuiten. Lid van : MVC / Motor Vrienden Club "Motorblok". Lid van : MTC / Motor Toer Club "Vlaanderen".

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 68 andere volgers

%d bloggers liken dit: