SK "degildederlandsknechten"

Zytho- en spellologen aller landen verenig u ..en kom bij de Gilde

02.10.2017 S&D Avond : Axis & Allies & Gordon Xmas


Na de testsessie met Machiavelli & jafar deze keer een 2 beurten A&A. Een spel dat 2 spelers  niet kenden dus zij krijgen, wat volgens kenners de macht is die altijd zou moeten kunnen winnen : De geallieerden ( U.S.A/U.K/Rusland). Ikzelf en Jafar speelden met de As mogendheden (Duitsland en Japan).

De regels zijn niet moeilijk, er zijn altijd wat vragen maar de handleiding, in het Nederlands vertaald door Ronald Hoekstra, zijn vrij duidelijk en samen met de aanvulling , ook vertaald, is deze tweede editie dus vrij eenvoudig op tafel te brengen. Eerst wat uitleg en dan het opstellen van de troepen. Dat opzetten vergt een 30-40 minuten, de kaart is goed maar de kleuren zijn niet altijd even duidelijk. Dat kan ook wel aan het licht gelegen hebben maar de sfeer met op de achtergrond historische uitzendingen van de BBC gaf toch dat extra beetje cachet. De miniaturen zijn degelijk en als men vreest te veel troepen te moeten plaatsen kan men daar gewoon fiches onder leggen. Soldaten,tanks, bommenwerpers, vliegtuigen, schepen, duikboten en vliegtuigschepen, het zit er allemaal bij.

Elke speler heeft een beurt uit zes acties, kopen/ontwikkeling, aanvalsbeweging, gevecht, beweging, plaatsen van aangekochte troepen en geld ontvangen.
Bedoeling is als Geallieerden om beide hoofdsteden van de AS te veroveren en de AS moet er ook 2 van de tegenstanders innemen, dat of een economische overwinning, zijnde een x aantal punten sprokkelen die de veroverde gebieden opleveren.

Korte impressie want om A&A te beschrijven zijn er genoeg verslagen verschenen op spelsites allerhande.

Rusland mag in deze altijd beginnen. En ging dan fors van start met een aanval op west-Europa, onder Duitse bezetting, dat ging vrij aardig en een gebied werd toegeëigend. Punten Duitsland naar beneden, Rusland naar boven. Nu..Duitsland heeft op dat moment, 1942, een aardig groot leger en de tegenaanval liet niet op zich wachten. Een industrie gebied werd ingenomen en Rusland moest een bombardement ondergaan wat al bij al weinig schade deed. Maar de Duitse troepen schoten op ..richting hoofdstad Rusland. Nadien ging U.K in de aanval, maar deze gingen voorzichtig aanvallend, Japan schoot in actie en veroverde op Rusland wat gebied. En de USA deed om het zeggen niets.
Einde eerste beurt, duidelijk winst voor AS.

In de tweede beurt ging Rusland trachten om het gebied te heroveren doch dat lukte niet en ze incasseerden veel te veel verliezen om goed te zijn. Maar goed ze konden niets anders. Duitsland betaalde voor ontwikkeling, betere vliegtuigen, maar er waren er geen meer. Dus de geallieerden dachten “ha lucky me”, en dat was gedeeltelijk juist. Maar de tactiek was voor mij in deze tanks, dus vliegtuigen waren nooit onderdeel van het plan. Duitsland trachtte door te stoten , opnieuw een gebied doch de aanval op de hoofdstad werd succesvol afgeweerd door een serieuze Russische troepenmacht. De grootste slag gebeurde hier, verliezen waren massaal. Koude voeten ook. Op het water werden zeeslagen uitgevochten door Japan en Rusland, Duitsland en UK. Geen grote dingen, behalve Japan dat zijn vloot uitstuurde om wat eilanden te veroveren, dat lukte maar half maar het hield de geallieerden goed bezig. Duitsland nam een stukje Afrika in en de USA en UK namen ook gebied in. De Duitse onderzeeërs hielde de USA op afstand. Mooi de duivels van de zee deden het opnieuw.

Twee beurten + opzet : 3 uur gespeeld. We stopten ermee . Geen van beide had zijn doel bereikt. Duitsland en USA in punten gestegen. De geallieerden hadden nu wel geluk want voor Rusland was de volgende beurt vermoedelijk een zware noot te kraken geweest. Duitsland had namelijk enkel tanks aangekocht – de Blitz kon beginnen. Maar begon dus niet ..

Op punten : U.S.A en Duitsland – maar is geen echte referentie. De posities voor Duitsland en Japan zagen er beter uit , maar dat moet ook. De tijd speelt steeds in het nadeel van de AS mogendheden. Dus geen idee hoe ze het er zouden vanaf gebracht hebben na nog 2 beurten. Rusland misschien wel ingepalmd maar USA mss nog even sterk en de UK ?, we hebben er het raden na. En het is ook zo dat het reeds gespeeld hebben van een spel altijd dat kleine beetje voordeel geeft. Maar goed dat zien we dan wel een volgende keer.

De dobbelstenen zijn hier effectief doorslaggevend, tactiek is er ook, maar een 1 smijten is nu éénmaal niet zo evident als je ze nodig hebt.

Voor mij een goede start voor Wargamen, mag zeker nog op tafel komen of de variant Pacific ervan.

Kwaliteit : 7/10
Herspeelbaarheid : 8/10
Regels : 8/10

Buiten de Cristal nu een biertje aangeleverd door Deevl.
Gordon Xmas. Lekker – niet te zoet en niet doordringend van smaak ondanks de 8,8%  goed te genieten. Gewoon aardig gebalanceerd en afgewerkt.

 

 

Advertenties

Over Thorwahler

RPG Meester : Oog Des Meesters. Motorrijder : CB 750 Verzamelaar en speler van bordspellen. Professioneel bezig in de IT-wereld (SAP) en passioneel erbuiten. Lid van : MVC / Motor Vrienden Club "Motorblok". Lid van : MTC / Motor Toer Club "Vlaanderen".

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 december 2017 door in Bier, Clubleden, Expertspel, gildederlandsknechten, Lokaal : Het Republieksken, SpelAvond en getagd als .

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 68 andere volgers

%d bloggers liken dit: