SK "degildederlandsknechten"

Zytho- en spellologen aller landen verenig u ..en kom bij de Gilde

13.4.2018 Roll for the Galaxy – Vicaris Generaal


Een spel dat is afgeleid van race for the galaxy, dat de Gilde nooit speelde. Dus die vergelijking kunnen we niet maken. Het is een spel dat een pak dobbelstenen als kenmerk heeft en daar hou ik persoonlijk wel van. De dobbelstenen zijn natuurlijk altijd een geluksfactor maar in dit spel kan je die keuzes nog gaan aanpassen door bepaalde mechanieken toe te passen. In mijn ogen is dus de factor geluk bijkomstig, toch wat de dobbelstenen betreft. Men gaat werkers (dobbelstenen) gaan activeren en met deze acties ondernemen die planeten koloniseren, geld opbrengen of VP verdienen. Men heeft dus wat keuzes te maken.

Iedereen maakt zijn keuzes achter een scherm en de acties worden gelijktijdig uitgevoerd. Wat maakt dat de eerste rondes iedereen op zijn kaart moet gaan zitten lezen wat hij nu moet doen en diegenen die de regels kent veel uitleg moet geven maar dat gaat snel over en plots is iedreen aan het rollen dat het een lust is. Men begint met minstens 5 dobbelstenen maar gaandeweg kan dat aangroeien tot zo een 15. Op de kolonies die men ontdekt gaat men een extra dobbelsteen verkrijgen of extra goederen kunnen produceren. Dat is wat zoeken en niet vergeten, op de tegels ( de kolonies en ontdekkingen) staat af en toe wel wat nuttigs dat elke beurt geldig is , dus opletten is de boodschap. Veel hangt af van de tegels die men blind trekt, sommige goedkope zijn snel actief andere zijn duurder maar zijn beter en geven meer punten. Dit blind trekken van de tegels is natuurlijk ook wat geluk hebben.

Ook is het mechanisme van de fases best wel interessant , vanaf het moment dat iemand een fase selecteerde is die actief voor iedereen. Soms was dat hilarisch omdat iedereen van elkaar dacht ..hmm ja die zal dat wel kiezen en dat bij het opheffen van het scheerm niemand de fase had. Daar gaan de dobbelstenen weer de beker in ..zonder iets te hebben opgebracht.

Het is dus kiezen om zo snel mogelijk 12 tegels te hebben (einde spel) of zo snel mogelijk alle VP (punten) in voorraad te verdienen. Dan wordt bekeken wie de meeste punten heeft. Aantal punten op de tegels en de gewonnen VP. Zo simpel is het.

Dobbelstenen -> beker -> spelen (achter scherm) -> uitkiezen hoe ze gebruiken -> zetten -> gedaan.

Maar door de vele regeltjes op de tegels is het toch opletten geblazen.

Kortom een leuk spel dat snel gespeeld kan worden, een aanrader voor het luchtiger werk.

We eindigden met iedereen zo ongeveer rond de 30 terwijl Deevl rond de 50,
dus de winnaar van dit spelletje !
En hij deed dat al slaapwandelend !!!!, wat moet de score zijn als hij echt wakker is ?

Wanneer de revanche ?

 

 

Componenten : 8/10 – Speelbaarheid : 8/10 – Herspeelbaarheid : 8/10

Als degustatie een Vicarus Generaal, anijs – donker .. verkocht als bruin bier
maar maak er eerder een Kerstbierachtig iets van.

Meer iets voor de Winter bij een haardvuur maar toch ook op zwoele avonden te genieten bij een kampvuur.

Lekker !

 

 

 

 

Scores volgens Gildeform Licht.


Vic Generaal : 1 niet ingevuld , 3 anderen : gemiddeld een 3,5/5.
Roll for the Galaxy : 4 x Dat mag nog op tafel.

Advertenties

Over Thorwahler

RPG Meester : Oog Des Meesters. Motorrijder : CB 750 Verzamelaar en speler van bordspellen. Professioneel bezig in de IT-wereld (SAP) en passioneel erbuiten. Lid van : MVC / Motor Vrienden Club "Motorblok". Lid van : MTC / Motor Toer Club "Vlaanderen".

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 15 april 2018 door in Bordspel, DAT MAG NOG OP TAFEL, Speeldatum en getagd als .

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 68 andere volgers

%d bloggers liken dit: